Bli en bra granne

Bli en bra granne

Du vet hur störande grannar kan vara. De väsnas, luktar, lämnar luddet i torktumlaren, sorterar inte sina sopor och bankar i väggarna dygnet runt. Så hur bär man sig åt för att vara en bra granne? Här kommer några tips.

1

Visa respekt

Bor man i ett flerfamiljshus bör man inte störa i onödan. Borra inte i väggarna sent på kvällen och sätt upp en lapp i trapphuset om du ska ha fest eller riva ut ett badrum.

Tänk också på att alla inte har samma vanor. Även om du tycker att lördagsmorgonen är optimal för att dra igång hopprepsträningen eller bastubaövningen kanske grannen under inte håller med.

I vår förening har vi gemensamma tider för när och hur du får festa och renovera. Håll dig till dem så är det oftast helt ok.

2

Tänk på karman

Du behöver inte bli bästis med grannarna men att hjälpa varandra med enkla sysslor kan vara guld värt. Kanske kan muskelknutten hjälpa dig att bära upp soffan som bara levererades till porten.

Varför inte brygga en termos kaffe och ta med några extra koppar om du tänkt fika i bersån, det finns säkert någon mer som är fikasugen.

Och tänk hur lycklig tanten på tredje våningen blev när du gick upp med en bit överbliven sockerkaka. Kanske kan hon ta in dina tidningar eller kolla din post när du far iväg på semester nästa gång.

3

Hälsa på varandra!

Ett väldigt enkelt sätt att skapa god stämning är att börja hälsa. Ta det direkt när du flyttar in, gå runt i huset och presentera dig för dina grannar.

Eller när någon flyttar in - gå dit och säg hej!

Låsta entréportar till trots, du gör också en insats för tryggheten i huset, eftersom chansen att upptäck inbrottstjuvar ökar om man vet vilka som bor bakom de andra dörrarna och om man har koll på vilka som är bortresta.

4

Prata, prata, prata

Arga lappar och anonyma tips till styrelsen gör ingen glad. Det bidrar enbart till dålig stämning.

Om en konflikt uppstår - prata direkt med den berörda grannen istället för att skicka ett mejl eller banka i väggen. Det mesta går att lösa med sunt förnuft och tydlig kommunikation. Och då menar vi kommunikation ansikte mot ansikte!

Om det inte skulle lösa problemet, då kan det vara läge att kontakta vicevärden och få hjälp. Det underlättar om du då berättar inte bara vad som hänt utan också när och vad du själv gjort för att lösa situationen.

5

Engagera dig!

Du måste inte gå med i styrelsen om du inte vill, men kanske finns det andra typer av engagemang som kan passa dig?

Starta en Facebookgrupp för föreningen där ni kan låna verktyg av varandra, eller dra igång en trädgårdsgrupp om du gillar att odla. Det finns säkert fler som delar dina intressen.

Har du idéer, för allt i världen håll inte inne med dem. Låt oss veta! Prata med någon ur styrelsen eller skriv till oss!

6

Rätt skit på rätt plats!

Det finns få saker där vi får så mycket klagomål som på ordningen i våra miljöstationer/soprum.

Se därför till att du håller ordning på dina sopor och sortera i de fraktioner som finns, brännbart och komposterbart. Papper, kartong, plast och glas mm. Var för sig!

Och du, när du slänger stora kartonger och annat skrymmande, ta dig tid att gå till vår container bakom Jutevägen 20. Och lämna latmasken hemma!

Tänk också på att inte ställa saker i trapphusen och källargångar, det ökar faran vid brand och vi kommer att rensa bort och slänga sånt som står i vägen.

7

Sluta älta

Okej, så grannen hade en högljudd fest fram till klockan fyra på morgonen för två veckor sen. Bara för den sakens skull behöver du inte dra fram slagborren en tidig söndagsmorgon för att ge igen.

Hämnden är inte ljuv och det går åt mycket energi till att älta. För både din egen skull och din grannes - avstå från fruktlösa hämndaktioner och älta inte gammalt groll.

Prata med varandra istället - över en fika eller ett glas vin.

8

Glöm inte berömma

Att vara förtroendevald i föreningen är oftast roligt och stimulerande Ibland är det också jobbigt, arbetskrävande och otacksamt. Det är lätt att glömma bort att de du valt att sköta föreningen också är vanliga medlemmar precis som du.

Kom därför gärna med kritik och förbättringsförslag, men glöm inte bort att då och då också ge beröm eller visa din uppskattning på annat valfritt sätt.

Detta gäller naturligtvis även för våra fastighetsskötare som dagligen ser till att våra gårdar är i gott skick och att husen hålls reparerade och underhållna. Ett litet leende, ett tack eller några uppmuntrande ord räcker lång även där.